over ons

Najad Club Nederland

De Najad Club is de vereniging van eigenaren van Najad zeiljachten in Nederland. Deze is opgericht op 5 mei 1995. Het is een actieve club met zo’n zestig enthousiaste leden, die onderling veel contact hebben en vriendschappen onderhouden. De vereniging heeft ten doel het contact tussen Najad eigenaren onderling, met de importeur en met de werf in Zweden te bevorderen en te onderhouden, zowel op sociaal als technisch gebied. 

We hebben een klein bestuur, geven een ledenboek uit en onderhouden een website met o.a. een (technisch) discussieforum.  Met Sailsupport houden we contact in verband met het SW handicap systeem voor wedstrijden. Jaarlijks organiseren we een aantal activiteiten.  Op de ledenvergadering met de daaraan gekoppelde lezing en diner is het merendeel van de leden aanwezig, altijd een gezellige en succesvolle bijeenkomst.  In het voor- en najaar organiseren we een zeilweekend, afwisselend op het IJsselmeer en de Zeeuwse of Zuid-Hollandse wateren. Hierbij staan gezelligheid en veiligheid hoog in ons vaandel. Op zaterdag houden we een gemoedelijke onderlinge ’wedstrijd’ en is er een diner met prijsuitreiking. Op zondagmorgen wordt het weekend afgesloten met een gezamenlijk ontbijt. Daarnaast worden jaarlijks een technische cursus en een dag met een maritiem karakter georganiseerd.

In Nederland varen nog een aantal Najad eigenaren rond die geen lid zijn. Zij, en ook Belgische en Duitse eigenaren met ligplaats in Nederland of net over de grens, zijn van harte welkom.

Het lidmaatschap bedraagt €50 per jaar. Leden die na 30 juni inschrijven betalen €25,00.

zeilenbreed

 

De geschiedenis van de Najad Werf

De botenbouwtraditie gaat terug tot 1100. Toen gebruikten de Vikingen de natuurlijke haven van Kungsviken en de grote hoeveelheid dennen- en eikenbossen om hun boten te bouwen. In de volgende eeuwen ging het boten bouwen verder en in het begin van 1900 begonnen kleine botenbouwers de natuurlijke bronnen in het gebied te gebruiken en bouwden boten in alle maten en modellen. Zo ook jachtbouwer Oscar Arvidsson die samen met zijn zoon Berndt kwaliteitszeiljachten is gaan produceren.
Eind jaren 1960 besloot Berndt om de ontwerper Olle Enderlein en zijn collega Thorwald Karlsson in te huren om de contouren op te zetten voor een 'robuuste' 10-meter cruiser van uitzonderlijke kwaliteit, met een ruim interieur, diep genoeg voor een grote motor, geschikt voor een groot zeilgebied en uiteraard met een ‘mooi uiterlijk!’  Radicaal voor die tijd was het verlaten van het langkiel onderwaterschip en de introductie van een apart roer, maar het werkte en verbeterde de manoeuvreerbaarheid aanzienlijk. De stabiliteit en de zeildynamiek waren een openbaring en romp nummer 1, genaamd ‘Najad’, werd in 1971 gelanceerd. Na enige overweging werd de naam Najad gekozen om twee redenen. Deels om het bekende Zweedse fregat "Najaden" te eren en deels omdat “Naiaden” uit de Griekse mythologie stamt en refereert aan waternimfen - ‘ een vrouwelijk wezen die mannen en vrouwen verleidt in het water.’

Na een succesvolle botenshow in Hamburg, kwamen er snel veel orders voor de nieuwe 34. De "Kungsviken Marine"  - destijds de naam van de scheepswerf Berndt en Thorwald -  moest verhuizen naar een groter terrein om aan de vraag te kunnen voldoen. Het bedrijf zorgde er voor dat de romp werd gecontroleerd en goedgekeurd door Lloyds, dus dat er geen twijfel zou ontstaan dat zowel de binnenkant en de buitenkant van dezelfde uitstekende algemene kwaliteit zou zijn. Investering waren noodzakelijk voor verhuizing en uitbreiding van het bedrijf, toen bekend als Najadvarvet en gevestigd was in Henån op Orust. Met meer dan 2000 gebouwde rompen is Najad een van de meest vernoemde en gerespecteerde merken.

De wereld van jachtenbouwers is de laatste jaren sterk in beweging en heeft ook op Najad invloed gehad. Na wat wisselingen van eigenaren verkeert Najad nu weer in rustiger vaarwater. Sinds maart 2018 hebben Najad en Arcona yachts dezelfde eigenaar. De twee merken blijven apart bestaan, maar delen businessmodel en productiefaciliteiten. In 2018 heeft Najad zijn nieuwste modellen N395 AC, N395 CC en N505-Next Generation geïntroduceerd.  Najad blijft trouw aan haar motto ‘’Quality without Compromise’’.
Meer informatie omtrent de modellen die de werf vanaf het begin heeft gebouwd vindt u op de website van de werf: www.najad.se