U bent hier: Home › Over ons › Algemeen

Algemeen

Najad Club Nederland

Op 5 mei 1995 is de Najad Club opgericht door Jan Baak, Riekus en Carla Hofland in samenwerking met de Nederlandse importeur van Najad Benelux in Scharendijke.

De doelstelling van de vereniging is onder andere het bevorderen van contacten tussen Najad-eigenaren, importeur en werf en het uitwisselen van informatie. Door sponsoring van de Najad importeur kreeg de vereniging de wind in de zeilen. De Najad Club is nu een gezellige en voortvarende vereniging met zo’n 60 eigenaren die de kwaliteit en vaareigenschappen van de Najad-zeiljachten weten te waarderen.

Jaarlijks worden er twee zeilweekenden georganiseerd, afwisselend op het IJsselmeer en de Zeeuwse of Zuid-Hollandse wateren. Hierbij staan gezelligheid en veiligheid hoog in het vaandel. Op zaterdag wordt in een onderlinge ’wedstrijd’ de krachten gemeten met aan het eind van de dag een diner en de prijsuitreiking. Op zondagmorgen wordt het weekend met een gezamenlijk ontbijt afgesloten. Vele leden uit het noorden komen naar het zuidelijk evenement en omgekeerd.

‘s Winters wordt de jaarlijkse ledenvergadering gehouden, meestal centraal in het land. Deze avond wordt traditioneel afgesloten met een lezing en een diner. Incidenteel worden er ook aan de watersport gerelateerde themabijeenkomsten georganiseerd. Klik hier voor de flyer. Information auf Deutsch mehr

Leden van de Najad Club ontvangen op hun jachtverzekering bij Datacombinatie in Hellevoetsluis 10% korting.


De geschiedenis van de Najad Werf

De botenbouwtraditie gaat terug tot 1100. Toen gebruikten de Vikingen de natuurlijke haven van Kungsviken en de grote hoeveelheid dennen- en eikenbossen om hun boten te bouwen. In de volgende eeuwen ging het boten bouwen verder en in het begin van 1900 begonnen kleine botenbouwers de natuurlijke bronnen in het gebied te gebruiken en bouwden boten in alle maten en modellen. Zo ook jachtbouwer Oscar Arvidsson die samen met zijn zoon Berndt kwaliteitszeiljachten is gaan produceren.

Eind jaren 1960 besloot Berndt om de ontwerper Olle Enderlein en zijn collega Thorwald Karlsson in te huren om de contouren op te zetten voor een 'robuuste' 10-meter cruiser van uitzonderlijke kwaliteit, met een ruim interieur, diep genoeg voor een grote motor, geschikt voor een groot zeilgebied en uiteraard met een ‘mooi uiterlijk!’  Radicaal voor die tijd was het verlaten van het langkiel onderwaterschip en de introductie van een apart roer, maar het werkte en verbeterde de manoeuvreerbaarheid aanzienlijk. 

De stabiliteit en de zeildynamiek waren een openbaring en romp nummer 1, genaamd ‘Najad’, werd in 1971 gelanceerd. Na enige overweging werd de naam Najad gekozen om twee redenen. Deels om het bekende Zweedse fregat "Najaden" te eren en deels omdat “Naiaden” uit de Griekse mythologie stamt en refereert aan waternimfen - ‘ een vrouwelijk wezen die mannen en vrouwen verleidt in het water.’

Na een succesvolle botenshow in Hamburg, kwamen er snel veel orders voor de nieuwe 34. De "Kungsviken Marine"  - destijds de naam van de scheepswerf Berndt en Thorwald -  moest verhuizen naar een groter terrein om aan de vraag te kunnen voldoen. Het bedrijf zorgde er voor dat de romp werd gecontroleerd en goedgekeurd door Lloyds, dus dat er geen twijfel zou ontstaan dat zowel de binnenkant en de buitenkant van dezelfde uitstekende algemene kwaliteit zou zijn. Investering waren noodzakelijk voor verhuizing en uitbreiding van het bedrijf, toen bekend als Najadvarvet en gevestigd was in Henån op Orust. Met meer dan 2000 gebouwde rompen is Najad een van de meest vernoemde en gerespecteerde merken. 

Meer informatie omtrent de modellen die de werf vanaf het begin heeft gebouwd vindt u op de website van de werf: www.najad.se.


Ogenblik a.u.b. ...